VOORBEREIDING ZWANGERSCHAP

MET AYURVEDA KUN JE ZOVEEL DOEN!

Wist je dat Ayurveda er vanuit gaat er dat de zorg voor jouw kindje al begint VOOR je überhaupt zwanger bent? 

Vanaf het allereerste moment dat ik over Ayurveda en zwangerschap hoorde en wat er allemaal mogelijk is was het liefde op het eerste gezicht. Ik vind dit ZO interessant! 

Vandaar ook dat ik met speciale zwangerschapscoaching trajecten ben gestart en ik ook weer een hele toffe opleiding doe die alleen maar over Ayurveda en zwangerschap gaat! 

Je kan namelijk zo ontzettend veel doen om sneller zwanger te worden, een gezond kindje te krijgen, je kwaaltjes tijdens de zwangerschap te verminderen, je kan veel doen om een makkelijkere bevalling te krijgen en gewoon het hele idee van hoe Ayurveda kijkt naar zwangerschap vind ik zo mooi! 

Als geen ander weet ik ook hoe vreselijk het is als zwanger worden niet lukt. Bij mijn dochter is dit dan ook via hormonen gebeurd. 

Gelukkig ben ik heel makkelijk zwanger geworden van mijn zoontje. En dat gun ik iedereen. Gewoon zonder gedoe en hormonen zwanger worden en een fijne zwangerschap hebben!  

HET PLANTEN VAN EEN BOOM

Ja, de vergelijking die we in Ayurveda maken heeft te maken met het planten van een boom. Je wilt natuurlijk dat die boom zich gezond en goed gaat ontwikkelen en daarom zijn er 4 factoren super belangrijk.  
1. Het seizoen
2. Het land of de aarde waarin het zaadje wordt gepland
3. Voeding
4. Zaadje zelf 

HET SEIZOEN
Laten we bij het seizoen beginnen. Hiermee wordt bedoeld: de juiste tijd van sexy time! En dan gaat het niet alleen om de daad zelf, maar ook om de leeftijd van de vrouw. 

Ayurveda raadt aan om zwanger te worden tussen je… 16e en 25! Maar goed dat doen we hier gemiddeld natuurlijk niet, uitzonderingen daargelaten. 

We beginnen eerder heel laat aan kinderen, met alle gevolgen van dien. Want je wordt natuurlijk helaas steeds minder vruchtbaar naarmate je ouder bent. 

Daarnaast kijk je natuurlijk ook naar de juiste dag van de eisprong, het liefst heb je sex iets voor je eisprong zodat het zaadje al naar de juiste plek kan zwemmen. 


VOEDINGSBODEM

Ten tweede is het natuurlijk heel belangrijk dat de voedingsbodem waar het zaadje in gepland wordt, van super goede kwaliteit is! En hiermee bedoel ik dan het gehele hormonale stelsel van de vrouw; dus de baarmoeder, de eicel en de eileiders. 
Daarom raad ik als een van de eerste dingen aan om je menstruatie op orde te krijgen. 

Wat is een goede menstruatie volgens Ayurveda?

Je cyclus is regelmatig, duurt ongeveer 27 tot 32 dagen en je ervaart geen klachten als je menstrueert. Het is normaal dat je ongeveer 3-5 dagen menstrueert. Tot dag 2 neemt het bloedverlies toe en daarna neemt het weer af. Je verliest ongeveer 20 tot 80 ml bloed per cyclus. Je bloed ruikt niet gek, je hebt geen klontjes en geen slijm. Alle dosha’s zijn dan in balans. 

Je mag je verder een beetje moe voelen & een klein beetje ongemak ervaren, maar geen pijn hebben. Dit klinkt vast heel gek voor heel veel vrouwen, maar dit kan echt als je in balans bent, dus als je leeft volgens jouw constitutie en het seizoen! 

En die voedingsbodem blijft ook gezond door te zorgen voor zo min mogelijk stress. Stress kan zich op allerlei manieren uiten; dit kan door werk komen, gedoe in je relatie of vriendschappen, maar ook door het eten van de verkeerde voeding voor jou! 

Dat kan ook heel stressvol zijn. En dan komen we gelijk bij het derde punt.


DE JUISTE VOEDING

De juiste voedings is ook super belangrijk. Wat wij aan voeding en drinken tot ons nemen is van grote invloed op ons lichaam en onze mind. 

Als je zwanger wilt worden wil je natuurlijk zo gezond mogelijk zijn en daarom raden we altijd een detox aan! 

Idealiter gaan de vrouw EN de man 3 maanden in panchakarma, dit is een speciale reiniging onder begeleiding van een Ayurvedisch arts die je helemaal onder de loep neemt zeg maar. 

Daarna ben je optimaal voorbereid op je zwangerschap. Nu snap ik dat je daar niet altijd tijd en/of zin in hebt, daarom raad ik vaak een lichtere detox vorm aan. Een detox waarbij je geen honger zult krijgen, dus wees niet bang voor vieze zuurkoolsapjes. Je kunt bijvoorbeeld de ‘Alles over Ayurveda’ detox doen. 

Na een detox is het tijd voor het voeden van je lichaam, met speciale ‘rasayana’s’. Daarnaast kun je als je zwanger wilt worden het beste zo gezond mogelijk blijven eten. Dus wat je dan het beste kunt doen voor een optimale vruchtbaarheid is:

–   Vermijd suiker

–   Vermijd koffie

–   Vermijd alcohol / roken / drugs 

–   Vermijd chemische toevoegingen

–   Vermijd witte pasta en brood

Het is echt super belangrijk dat er genoeg voeding overblijft voor jouw voortplantingsstelsel, want ons lichaam bestaat uit 7 weefsels die we dhatu’s noemen.  Wat we eten en drinken wordt per weefsel gebruikt en wat overblijft gaat steeds naar de volgende dhatu. 

AYURVEDA0917

LAATSTE STATION

Het laatste station is je voortplantingsstelsel, dus als jij standaard te weinig of verkeerde voeding eet,
dan blijft er niet genoeg over! Vandaar ook dat mensen die structureel te weinig eten en / of te veel
bewegen niet meer gaan menstrueren. Interessant toch? 

Per dosha kan ik precies zeggen wat je wel en niet moet eten. Want hoe beter het verteerd wordt,
hoe meer je eruit haalt. En dat is precies wat je wilt. 

Het is echt super belangrijk om te zorgen dat je voldoende eet en dat dit ook nog eens goed
verwerkt kan worden. Dus dat doe je door te eten wat bij jouw constitutie en het seizoen past.

Natuurlijk zijn er ook heel veel supplementen en kruiden die ik je kan aanraden, maar dat doe ik
alleen op een consult, omdat we daarbij echt kijken naar
jouw persoonlijke situatie en verhouding van de dosha’s op dat moment. 

Als je zo’n persoonlijk 1:1 coachingstraject van mij wilt vind je hier meer informatie. 


BEEJA

Nou dan blijft er over… Beeja!
Want wij vrouwen denken vaak dat wij degene zijn die ons optimaal moeten voorbereiden, maar ook de zaadcel moet van topkwaliteit zijn.
Dus mannen, ook jullie mogen aan de bak om superzaad te krijgen. 

Dus… om snel en gezond zwanger te worden kun je met Ayurveda een hele hoop doen!
Je kijkt naar het seizoen, de voedingsbodem, de voeding en het zaadje zelf.
En de tips gelden niet alleen voor vrouwen, maar dus ook voor mannen!

 


ZWANGERSCHAPSCOACHING

Wil jij zwanger worden of kun je moeilijk zwanger worden, dan is mijn zwangerschapstraject de beste start die je je maar kunt wensen voor jou en je kindje. Het zal je vruchtbaarheid verhogen, je kansen om snel zwanger te worden vergroten en je creëert met de juiste voeding en lifestyle de ideale omstandigheden voor een fijne zwangerschap, bevalling en kraamtijd.  
 
Afhankelijk van wat jouw prioriteit is en waar jouw specifieke behoefte ligt, coach ik jou – naast voeding, mindset en lifestyle – op de onderwerpen stress, slaap en hormonen. 
 
Want alles draagt bij aan een optimale voorbereiding op jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. 

Hierdoor word je in super goede fysieke en mentale staat (sneller) zwanger, is de kans het grootst dat je een hele fijne zwangerschap krijgt en krijgt je kindje (en dus jij ook!) de beste start die het zich maar kan wensen. 
 
Dat is waar ik je mee help.

“Onderzoek toont aan dat de juiste aanpassing in voeding en lifestyle (3-4 maanden voorafgaand aan de conceptie) de kans op het krijgen van een gezonde baby tot wel 80% kan vergroten!” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *