Zo kom jij hormonaal meer in balans

ZO kom jij hormonaal meer in balans

Hoe jouw hormonale balans is, bepaalt zo ontzettend veel! 

Als jij goed in je vel zit, werkt dit door op alles.
In je persoonlijke leven zullen dingen veel makkelijker gaan. Je zit namelijk beter in je vel en dat creëert betere relaties en een meer stabiele mindset, maar ook is de kans groter dat je zwanger raakt als je op dat vlak in balans bent.  

Ook in je werk is dit super belangrijk. Want je carrière  is een weerspiegeling van hoe het met jou gaat. Zit jij goed in je vel, dan stroomt het vaak ook veel meer op dat vlak.

Ik hoor in mijn praktijk veel vrouwen die het gevoel hebben dat ze geleefd worden door onder andere hun hormonen. Super vervelend en zo niet nodig! Sommige vrouwen hebben zelfs maar twee weken per maand dat ze zich goed voelen. De rest van de maand lopen ze tegen allerlei hormonale klachten aan zoals PMS, pijnlijke kramp, hoofdpijn, rugpijn en flinke moodswings. Zelfs zo erg, dat ze een paar dagen niet kunnen werken! 

Gelukkig kunnen we met Ayurveda veel doen. In Amerika is het al langer een trend en in Nederland wordt het ook steeds populairder: seed cycling! 

Oftewel: het eten van bepaalde zaden om de hormonen rond je menstruatie te ondersteunen en hormonale klachten te verminderen.

Zo doe je het

Je begint op de eerste dag van je menstruatie tot en met de dag van jouw eisprong,  met het eten van elk 1 eetlepel versgemalen lijnzaad en 1 eetlepel pompoenpitten. Daarna eet je tot aan je menstruatie dagelijks 1 eetlepel gemalen sesamzaad en 1 eetlepel zonnebloempitten.

Als je in de overgang zit of geen cyclus meer hebt, kun je de fases van de maan volgen. Je start dan bij de nieuwe maan als dag 1 met lijnzaad en pompoenpitten en bij de halve maan switch je dan naar sesamzaad en zonnebloempitten.

De verschillende fases van jouw cyclus

Het doel van seed cycling is om de verschillende voedingsstoffen aan te leveren die de hormonen rondom je cyclus zo goed mogelijk ondersteunen. Je verdeelt je cyclus dan in twee delen; de fase vóór en de fase na je eisprong.

De eerste fase van je menstruatiecyclus noem je de folliculaire fase. Bij elke vrouw is de duur anders, maar gemiddeld duurt dit zo’n 14 dagen. Wat gebeurt er nu? Onder invloed van oestrogeen rijpen er nu een aantal eitjes in je eileiders. Ook wordt je baarmoederslijmvlies steeds dikker. Het doel is natuurlijk om een goede innesteling situatie te creëren voor een bevrucht eitje. Je krijgt ook meer testosteron in je bloed, waardoor je ook echt meer zin krijgt in seks. Handig, want dat is nodig als je graag zwanger wilt worden! 

Het fsh-hormoon, ook wel follikelstimulerend hormoon genoemd, en luteïne zorgen voor een eisprong. En dan kom je in de volgende fase: de luteale fase.

De luteale fase van de menstruatiecyclus is de tijd tussen de ovulatie en je volgende menstruatie. Tijdens de luteale fase helpt progesteron, dat door het corpus luteum (de lege follikel die in de eierstok achterblijft nadat een eicel is vrijgekomen) wordt geproduceerd, het baarmoederslijmvlies dikker te maken zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen.

Als de eicel door sperma wordt bevrucht, hecht deze zich vast in het baarmoederslijmvlies. 

Als er geen bevruchting plaatsvindt, krimpt het corpus luteum en sterft het af en daalt het progesteronniveau. Het verdikte baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en de volgende menstruatie start. Vervolgens begint deze cyclus weer opnieuw.Seed cycling

Met het eten van lijnzaad en pompoenpitten wordt verondersteld dat je de aanmaak van oestrogeen en testosteron in de eerste helft van je cyclus ondersteunt.

Het sesamzaad en de zonnebloempitten in de tweede helft van je cyclus, zijn gericht op het optimaal ondersteunen van de aanmaak van progesteron. Het is super goed om in te zetten bij  klachten als PCOS, PMS, uitblijven van menstruatie, onrgegelmatige menstruaties en overgangsklachten.

Oestrogeen booster
In de eerste fase van je menstruatie wil je jouw oestrogeengehalte boosten. Daarom  eet je lijnzaden en pompoenpitten. Lijnzaden bevatten fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam. Pompoenpitten zijn rijk aan zink wat van weer bijdraagt aan de productie van jouw testosterongehalte.

Progesteron booster
In de tweede helft van je cyclus is het vooral progesteron die je wilt boosten. Daarom eet je in deze fase sesamzaadjes en zonnebloempitten.. Sesamzaadjes bevatten, net als lijnzaad, lignanen voor de oestrogeenproductie en zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E wat de progesteronproductie ondersteunt.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat lignanen een cholesterol verlagend effect hebben. Mooi meegenomen 😉 Sesamzaad bevat ook veel calcium, vooral in de soort met het vliesje er omheen!

Kleine side-note
Als je heel veel klachten rondom je cyclus ervaart is seed cycling alleen wellicht niet voldoende. Gezonde voeding (die bij jouw body / mind type past), genoeg slaap op de juiste tijden, beweging in een vorm die bij jou past, voldoende ontspanning en kruiden supplementen die dit ondersteunen zijn dan heel belangrijk. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *