Ik heb nooit meer stress

‘Heb jij dan echt nooit meer stress?’

Deze vraag wordt mij vaak gesteld.

En mijn antwoord is dan heel duidelijk: ‘Ja natuurlijk heb ik ook stress!’

Ik heb twee jonge kindjes, een relatie, familie, vrienden, ik verzin constant nieuwe plannen, ga naar mijn sportlesjes, heb een wekelijkse podcast, een online community, twee Instagram accounts, organiseer retreats en heb natuurlijk mijn 1:1 coachingstrajecten. Dus ja, het is druk! Hoe zorg ik dan voor minder stress?

Ik zeg altijd: “Ayurveda haalt niet de stress uit je leven, maar leert je wel hoe je ermee om kunt gaan.Sinds ik Ayurveda toepas, ervaar ik dan ook veel minder stress. De key zit hem dus in het omgaan met stress. 

Doordat je namelijk fysiek en mentaal meer in balans bent kun je ook meer aan. Je voelt je lichter en tegelijkertijd meer gegrond.

Ik heb een heleboel ‘Stresskiller-tips’ maar mijn ultieme tip is ‘Yoga Nidra.’

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij ontdekte, dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent, maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

Elke avond voor het slapen gaan doe ik dit. En wat zo fijn is, in tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk (op bijvoorbeeld je heerlijke bank!) in shavassana, de eindhouding van (bijna) elke yogales. 

Uiteraard met een fijn dekentje en oogmasker. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk!

Tijdens een yoga nidra sessie leidt een stem je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen. Deze fijne yoga vorm brengt je in een hele diepe staat van ontspanning. En daar rust je past echt van uit, lichamelijk, maar ook geestelijk. 

Doe dit elke dag en het zal echt zorgen voor chronische stressvermindering.

Na een sessie voel ik me altijd zoveel meer ontspannen. Alsof ik alle prikkels van de dag al heb verwerkt. Daardoor val ik veel sneller in slaap en… slaap ik ook vaak door. Nog een voordeel dus; je gaat beter slapen.

En er zijn nog meer voordelen zoals: minder onrustige gedachten, een betere concentratie en focus, meer energie, minder PMS klachten, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf.

GRATIS ONTSPANNINGSMEDITATIE VOOR JOU

Ik luister altijd naar een Yoga nidra sessie via de app ‘Insight Timer’ of ik kies er eentje via YoutTube uit. Ik heb zelf ook fijne audio meditaties gemaakt, een daarvan kun je hier gratis downloaden.

Als ik overdag veel stress ervaar, is het ook zo ontzettend fijn om heel even 10 minuten te gaan liggen en een yoga nidra te doen. Het voelt vaak als tijdverspilling en mijn verstand roept uit alle macht: DAAR HEB JE GEEN TIJD VOOR! Maar geloof me, als je het wel doet ben je daarna 10x zo productief! Zonder stress.

 Dus; stress? Doe Yoga Nidra! En ervaar je hele erge stress, dan is het misschien slim om eens te kijken bij mijn coachingsaanbod. Ik als ‘voormalig-mega-stresskip’ weet ik zeker dat ik je daarbij kan helpen.